tisdag 7 februari 2012

Tänk efter en extra gång!

Fullständigt bestört efter att ha tittat på "Efter Tio" och lyssnat till en familjs ofattbart tragiska historia. En ung kvinna önskade (inför stundande bröllop) en bröstförstoring och genomgick en sådan i Polen. Efter en överdos av narkosmedel ligger hon nu, sedan 1,5 år tillbaka, i koma med stora hjärnskador, helt oförmögen att såväl tala som röra sig. Hennes liv är förändrat för alltid och att se före- och efterbilder gör ont ända in i hjärteroten. En ung vacker tjej, med hela livet framför sig, är (pga sin önskan att få större bröst och leva upp till någon sorts sjukt ideal) fullständigt utslagen. Så obeskrivligt sorgligt.

Har tidigare haft en "alla-får-göra-som-de-vill-inställning" till skönhetsoperationer men, efter att ha tagit del av människoödet ovan, samt sett smärtan hos kvinnans pappa och bror (som numera inte får någon annan respons än enstaka stön ifrån sin älskade dotter/syster), har jag ändrat synsätt. Jag säger NEJ till operationer i skönhetssyfte. Visst finns det undantag (rekonstruktion vid olyckor/sjukdomar och, i enstaka fall, extremmissnöje över sig själv) men, i princip, NEJ. Fullt medveten om att historien ovan inte hör till vanligheterna och att säkerheten är avsevärt bättre hos flertalet svenska kliniker men, även vid en minimal riskprocent, är det värt att chansa? Enligt min mening, NEJ. Valet mellan schyssta bröst, snygg näsa eller obefintlig dubbelhaka och ett givande liv är ganska lätt.

Mitt avsikt är absolut inte att kritisera eller döma dig som redan opererat dig. Tvärtom är jag oerhört lycklig över att ditt ingrepp gått bra. Jag skriver av ren omtanke och syftet med inlägget är inte att vara provocerande på något sätt. Står bara inte ut med tanken att något liknande skulle hända någon i min närhet. (Eller någon överhuvudtaget.)

Återigen, ogillar att vara moraltant, men berättelsen träffade mig rakt i hjärtat och gjorde mig rädd på allvar. Ingen annan än du själv kan bestämma hur du skall göra men lova att tänka efter en extra gång. Om du funderar på att operera dig, fråga dig varför du vill genomgå ingreppet? Betänk även - Om något, mot förmodan, går fel - är det värt det?


Kärlek/ Beckis

4 kommentarer:

 1. Att åka till Polen för att operera sig... Kan ju ifrågasättas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, men dessvärre tror jag inte operationer är helt riskfritt i Svedala heller...

   Radera
 2. Håller fullständigt med dig Beckis! Alla operativa ingrepp är en risk och även sövning. Ska förbehållas de som verkligen är i behov av det! lev och njut av livet så länge det varar- det går inte i repris;)
  Kram!
  Dr Amanda

  SvaraRadera
 3. Min kloka vän Dr Amanda! Puss

  SvaraRadera